daty/potrawy/ludzie/tradycja/historia
Wtorkowy wieczór spędziliśmy w „Lamusie” w gronie tych, którzy zawsze gotowi są dbać o dziedzictwo zawichojskiej ziemi, jej tradycje i historię. Wokół promocji Kulinarnego Kalendarza Miasta i Gminy Zawichost, który poza bezpośrednią funkcją wyznacznika biegnącego czasu, pełni rolę kulinarnego zeszytu z przepisami na potrawy zapomniane, a także informatora o ciekawostkach dotyczących miejscowości miasta i gminy Zawichost. Promuje tradycje, miejsca, integruje ludzi, a jego elektroniczna forma, zgodnie z naszymi założeniami, przez okres całego roku – w pigułkach – przypomina o tym, co dla nas cenne, co warte zapamiętania, co już dobrym wspomnieniem.



Z całego serca dziękujemy przedstawicielom miejscowości, którzy wkładają mnóstwo pracy i energii, już wczesną jesienią, w to – by wydawnictwo powstało. Losują miesiące, wokół których aranżują stoisko, planują, gotują i prezentują dawne pyszności, na koniec częstując coraz większe grupy osób odwiedzających piknik kulinarny „Zawichojskie smaki czterech pór roku – edycja II”, organizowany w ramach EDD. W roku 2022 na udział w inicjatywie zdecydowało się dwanaście grup reprezentujących: Zawichost (ul. Górki), Dziurów, Pawłów, Podszyn, Piotrowice, Zawichost (stoisko MGOK i dąbskiego Parku Etnograficznego z grupą bibułkarską), Czyżów Szl., Wyspa, Chrapanów, Linów, Dąbie, Czyżów Pl. To mieszkańcy, członkowie KGW oraz KGiGW, radni i nieocenieni w swoim zaangażowaniu sołtysi: Jolanta Sitarska, Józef Kolasa, Grzegorz Winiarczyk, Krzysztof Wiatrowski, Małgorzata Mianowana, Monika Trznadel, Aneta Kaptur, Dariusz Małecki, Anna Woźniak, Krzysztof Mizera.


Podziękowania kierujemy do Roberta Gradzińskiego – radnego rady Miejskiej Zawichost, który równolegle z nami dba o dokumentacje potraw reprezentacyjnych, które trafiają do kalendarza, dzięki tej pomocy – mimo różnych warunków pogodowych i organizacyjnych, każda miejscowość ma bazę fotografii, z której korzystamy podczas projektowania kalendarza.

Wdzięczni jesteśmy sponsorom – lokalnym przedsiębiorcom, którzy pozytywnie odpowiadają na nasze coroczne prośby o wsparcie finansowe dotyczące przygotowania i druku kalendarza, dzięki czemu wspólnymi siłami tworzony jest nakład 300 egzemplarzy niewielkiego, ale istotnego „lokalnego wydawnictwa”. W roku 2023 byli to: zarząd Banku Spółdzielczego w Sandomierzu oraz właściciele firm: „Zaw-trans”, „Budimat”, „Kędziora Ubezpieczenia”, „Bedom”, Studio Urody „Monika”.


Dziękujemy również współorganizatorom, z którymi tworzymy kolejne etapy działań wokół zawichojskich kulinariów: pomysłodawcom kulinarnego festynu – Małgorzacie i Zbigniewowi Fronczkom – właścicielom Parku Etnograficznego „Pod Kogutem”, od których wszystko się zaczęło, Katarzynie Kondziołce – Burmistrz Zawichostu, która w roku 2022 włączyła Miasto i Gminę Zawichost do grona współorganizatorów.

Pula bezpłatnych egzemplarzy kalendarzy trafiła do rąk wyżej wspominanych podczas spotkania promocyjnego. Obecnością zaszczyciła nas również Joanna Majewska – sekretarz Gminy Zawichost.
Zainteresowanym przypominamy, że istnieje możliwość zakupu kalendarza , który w niewielkiej już ilości czeka na nabywców w biurze MGOK. Zgodnie z dotychczasową praktyką, możemy przesłać go również w dowolne miejsce za pomocą PP po dodatkowym opłaceniu przesyłki.

tekst i foto – MGOK
ZAWARTOŚĆ STRONY ORAZ WSZYSTKIE FOTOGRAFIE SĄ AUTORSTWA MGOK W ZAWICHOŚCIE, ZGODNIE Z PRZEPISAMI USTAWY Z DNIA
4 LUTEGO 1994 R.
O PRAWACH AUTORSKICH ORAZ PRAWACH POKREWNYCH WSZELKIE PRAWA DO FOTOGRAFII I MATERIAŁÓW NA STRONIE SĄ WŁASNOŚCIĄ AUTORA. KOPIOWANIE, POWIELANIE I ROZPOWSZECHNIANIE TEKSTÓW, ZDJĘĆ, JEST ZABRONIONE I WYMAGA ZGODY NA PIŚMIE.